Selman abi esasında Arnavut’tur kendisi, Selmani de derler. Nüfusuna kimse bakmadı ama Boşnak cemaati ile de çok yakından çalışır. Amerika’ya gidince kendini sağlama almak için her cemiyetin yemeğinde görürsün Selman abiyi. İki kamyon, Amazon’da Çin malı kimono bir de Florida’nın Jacksonville şehrinde renovation yapıp güzelce parasını kazanıyor. Her tarakta bezi olduğundan ve Boşnak kardeşlerine yaranmak için muhasebecisini Boşnak cemiyetinin önde gelen bir şahsı ile çözmeye başlamış. Tüm Boşnakların tercih ettiği Amerika’da muhasebeci. Hem de Boşnak, Türkçe de biliyor. Anlayacağınız hem iş hem muhabbet.

Gümüşhane’de mayıs ayında sürpriz kar yağışı Gümüşhane’de mayıs ayında sürpriz kar yağışı

Yoldan geçen Jon’du Simit’ti ile gitmeyecekti herhalde. Amerika muhasebeci, doktor, avukat bunlar hassas meslekler. Derdini anlatmak için çok önemli. İtin nosu lazım abi! Hemen hallolur! Vergi? Hemen! Ceza yedik ne yapalım? Hemen çözüm. Bir de üstüne arada kuzu çevirme işler, on numara.

Geçen bizim kamyoncu Haldun abi Selman’ı görmüş. Sormuş ne kadar vergi verdin diye. Selman ‘çok değil 13 bine hallettim’ diyince Haldun işkillenmiş. ‘Abi’ demiş ‘eyalet, federal o kadar gelir var, nasıl gösterdin o kadar gideri? Bi yanlışlık olmasın?’ demiş. Selman sağlam, kendinden emin. Zaten az gelmiş, çok gelse sorun. ‘Az vergi demek muhasebeci işi biliyor demek. Trump bile vergi vermiyor ben niye vereyim?’ (Dipnot: Trump şirketleri üzerinden 1.3 milyar $ vergi vermiş. Söz konusu şahsi vergisi. Amerika’da vergi işlerine bakmak beyin cerrahlığı gibi ciddi bir meslek. Bir şirket kurup çocuklarınıza bile maaş gösterip vergiden düşebiliyorsunuz. Ama vergiden kurtuluş yok. Ölüme çare arıyorlar, vergiyle uğraşmıyorlar.)

Haldun abi çok güvenmemiş bu muhasebeciye ama Selman emin. Duyduk ki geçen sene Selman, Haldun abiyi arıyor: ‘Abi bildiğin bir avukat var mı?’ diye. Meğer bizim Boşnak muhasebeci, tüm Boşnak cemaatine düşük vergi çıkarıp herkesi mutlu ediyormuş. Herkes mutlu, muhasebeci de mutlu. IRS mutlu değil. Çünkü vergi çeklerini milletten alıp yollayacağına cebine indiriyormuş. IRS, malum vergi bakanlığı, çok sabırla beklemiş. 2-3 yıl delil doküman toplamış. Bu arada muhasebeci hücceten gitmiş. IRS’ten mektup mektup ceza yağmaya başlayınca koşmuşlar muhasebeciye. Muhasebeci artık uhrevi hesaplara bakıyormuş. IRS beni bağlamaz, demiş. Muhasebeciden avukata çok hızlı bir geçiş olmuş cemaat açısından. ABD’de muhasebecin hücceten giderse vergiden muaf olmuyormuşsun!

Kıssadan hisse, dünyada devletlerin vergiye bakışları farklı. Ama batıda özellikle de ABD’de çok hassas bir konu. Vergi kanunu çok karışık, şahıslar için bile zorlu. Arada duyduğumuz evinin bahçesine babaannesini gömdü, mezarlıktan vergi indirimi aldı gibi fantezi hikayelerin gerçeklik payı olsa da, şirketlerin büyük çoğunluğu bu fantezilere bulaşmadan işlerini yürütürler.  Amerika’da muhasebeci önemli bir konu. Size uçuk kaçık dümenler teklif eden, vergiyi olduğundan düşük göstermek için takla atan muhasebecilerden uzak durmak gerek. Doktor gibi insanın mahremidir muhasebeci. Doğru insanla çalışmak hayatidir.

Merak eden olursa Selman abi IRS’le anlaşmış, uzun süre banka hesabı açamayacak. Cezayı da takside bağlamışlar. İyi bir avukat bulmuş, işler aynen tıkırında devam…