Kahramanmaraş’ın Pazarcık mevkiinde meydana gelen 7.4 şiddetindeki depremi değerlendiren Jeoloji Yüksek Mühendisi Selahattin Ayan, açıklamalarda bulundu. 

Erzincan'da bir deprem beklentisi olmadığı Erzincan risk altında değil" dedi

Ayan açıklamasında  "Ölenlerimize Allah’tan rahmet diliyorum, yaralılarımıza da acil şifalar diliyorum. Allah bir daha böyle felaketleri ülkemize yaşatmasın ve dünyanın kaderi diyelim depremler bugüne kadar olmuş bundan sonra da olmaya devam edecek.

Ülkemizde de depremleri kontrol eden iki büyük fay hattı var Birisi Doğu Anadolu fayı diğeri Kuzey Anadolu fayı Doğu Anadolu fayı işte Kızıldeniz’in açılmasıyla oluşan bir fay İsrail üzerinden Hatay’a girip Maraş Adıyaman Malatya Elâzığ Sivrice üzerinden Karlıova’ya gelen bir hat.

Kuzey Anadolu fayı da Karlıova’dan başlayıp Erzincan ve bizim Dereyolu diye tabir ettiğimiz hattan Marmara Denizi'ne Hatta Saroz körfezine kadar uzanan bir hat.

1939 depremimden sonra ve Kuzey Anadolu fayında çok ciddi depremler meydana geldi en son 1999 depremi ve Kuzey Anadolu fayında bu deprem göçü adını verdiğimiz süreç bir noktada tamamlanmış oldu hatta burada olmayan Mutu ile Yedisu arasında tehlikeli bir bölge var.

Bundan 3 yıl önce yine Ocak ayın da yaptığımız bir haber de Kuzey Anadolu fayı ile Doğu Anadolu fayının ortak olduğunu ancak Kuzey Anadolu fayının 1939’dan çalıştığını birazda espri katarak kuzey Anadolu fayına dönerek ancak dönüp ya ben çalışıyorum, biz ortağız ama ben çalışıyorum sen uyuyorsun şeklinde bir beyanımız olmuştu.

 Bundan sonra Doğu Anadolu fayı çalışacak diye 2020 Ocak ayında söylemiştik. Hatta Sivrice depreminden sonra da tehlikenin Malatya Pütürge tarafında olacağını da o gün itibariyle beyan etmiştik.

Bundan önceki süreçte bu depremler yaşanmadığında bile biz artık Doğu Anadolu fayında depremlerin olacağını söylemiştim. Şimdi Kuzey Anadolu fayında 1939’dan sonra olan depremlerde sonrasında Doğu Anadolu fayında hiçbir hareket olmadı

 Buradaki bizim şu an endişelerimiz acaba bu depremler Kuzey Anadolu fayını tetikler mi diye Bugün öğleden sonra 2.bir deprem oldu hatta bunun da 7.6 gibi çok şiddetli bir deprem olduğunu gördük bizde ayakta kalmak için bir yerlere tutunduk ama arkadaşlara bunun muhtemelen o bölgede yeni bir deprem olduğunu söyledim

1. Deprem bir yan fay hattı üzerinde 500 yıldır kırılmayan bir fayda meydana geldi 1939'dan sonra yani Kuzey Anadolu fayındaki depremlerden sonra Doğu Anadolu fayında herhangi bir hareket olmadı depremde olmadı Çünkü Kuzey Anadolu fayındaki depremler Kuzey Anadolu fayı üzerindeki depremleri Tetikledi şimdi Doğu Anadolu Fayının Güney kesiminde iyice Maraş bölgesinde depremler oluyor ve mesela bugün sabah ile gece yarısı olan deprem 2. Depremi tetikledi yine aynı bölgedeki bir depremi tetikledi ve tehlikeli olanda aslında bugün öğleden sonra olan depremdi yani o bölgenin muhtemel kırılması gereken bir fay hattıydı ama söylediğim gibi 500. Yıldır deprem olmayan bir nokta vardı ve orda dolayısıyla şiddetli bir deprem oldu onu tetiklemiş oldu bu bizim bölgeyi tetiklerimi bu bizim bölgeyi tetiklemez tamamen beraberde çalışsa Doğu Anadolu fayını Güney kesiminde ve bunu Erzincan’ı tetikleyeceğini ben şahsen düşünmüyorum" dedi.