Birçok sektörde lojistik süreçler yürütülürken dikkat edilmesi gereken farklı faktörler vardır. Fakat gıda endüstrisinde söz konusu insan sağlığı olduğu için sürecin daha büyük bir titizlikle yürütülmesi gerekir. Özellikle sıcaklık kontrolü, bu süreçte hayati bir rol oynar. Gıda endüstrisindeki ürünlerin zarar görmeden taşınması için günümüzde çeşitli yöntemler kullanılmaktadır. Bunlardan en önemlisi de soğuk zincir taşımacılığıdır.

Soğuk zincir; gıda ürünlerinin depolanması, taşınması ve dağıtılması gibi tüm süreçlerde gıdalar için uygun ortamı sunan lojistik bir süreçtir. Her ne kadar gıdanın yapısına göre bulunması gereken sıcaklık değişse de lojistik süreçler genellikle 0 ile 8 derece aralığında yürütülür. Bu sistem sayesinde ürünlerin kalitesi ve güvenilirliği korunur. Olası bir bozulma riski de minimuma indirilmiş olur.

Soğuk zincir taşımacılığı nedir sorusunu yanıtladık. Şimdi soğuk zincir yönetimi nasıl yapılır, lojistik süreç nasıl yürütülür gibi sorulara yanıt arayalım.

Soğuk Zincir Yönetimi

Soğuk zincir taşımacılığı, en basit tanımıyla gıda ürünlerinin uygun sıcaklık koşullarını koruması için gerekli önlemleri içeren süreçtir. Süreç boyunca gıda ürünlerinin taşınması için gereken sıcaklığı sağlayan soğutucu ekipmanlar kullanılır. Bu cihazlar yardımıyla sıcaklık dalgalanmaları izlenebilir. Bunun yanı sıra gıda ürünlerinin uygun ambalaj malzemeleri kullanılarak paketlenmesi gerekir. Bu ambalajlar gıdayı yan etkilerden korumanın dışında, ürünlerin sıcaklığının korunması gibi avantajlar sağlar. Ürünlerin taşıma sürecinde depolanması gerektiği takdirde de soğuk depolar kullanılır. Tüm taşıma süreci boyunca ürünlerin sıcaklığı ve sahip olduğu koşullar izlenir ve kayıt altına alınır. Bu sayede ürünler güvenilir ve izlenebilir hale gelmiş olur.

Soğuk zincir yönetimi için soğutma üniteli tırlar kullanılmaktadır. Bu özelliğe sahip araçlar, dondurulmuş gıda ürünleri taşımaktadır. Bu sayede ürünlerde fiziksel veya kimyasal herhangi bir hasar oluşmamaktadır. Soğuk zincir yönetimi boyunca dikkat edilmesi gereken bazı faktörler vardır. Bunları kısaca özetleyecek olursak;

Ürünlerin araçlara yüklenmesi de dahil olmak üzere tüm nakliye süreci boyunca uygun sıcaklıklar korunmalıdır. Ürünler işletmeden tüketiciye aktarılana kadar gerekli sıcaklığın korunduğundan emin olunmalıdır. Aksi takdirde ürünlerde bozulma meydana gelebilmektedir. Ürünlerin tekrar tekrar çözdürülüp dondurulması da yine bozulmaya yol açacağı için bu durum engellenmelidir. Ürünler çözüldükten sonra tekrar dondurulmamalıdır. Sevkiyat ve depolama süreci boyunca sıcaklık -18 derecenin altına düşmemelidir. Çünkü -18 derecenin altında ürünler bozulabilmektedir.

Şoförler hariç herkesi suçladı, hainlikle itham etti Şoförler hariç herkesi suçladı, hainlikle itham etti

Soğuk zincir taşımacılığı nedir ve soğuk zincir yönetimi nasıl yapılır gibi soruları yanıtladık. Bu süreç sayesinde dünyanın her yerine gıda ürünleri bozulmadan ulaştırılabilmektedir. Bu sebeple işletmeler ve tüketiciler için oldukça önemli bir lojistik süreçtir.