Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası kısaca VİOP olarak adlandırılır ve burada hisse senetleri, endeksler, emtialar, dövizler gibi finansal ürünleri dayanak alan türev ürünler olan, vadeli sözleşmeler ve opsiyonlar işlem görür. Bu piyasada bir finansal ürünün ileri bir tarihte önceden belirlenen bir fiyat üzerinden alım satımı yapılabilir. Fakat buradaki ayrıma dikkat çekmek önemlidir. Vadeli sözleşmeler ileri bir tarihte üzerinde anlaşılan vadeli fiyattan alım satıma yönelik karşılıklı taaddüt içerirken, Opsiyonlar, yine ileri bir tarihte belirli bir kullanım fiyatından sözleşme esasına göre değişmekle birlikte, opsiyon türüne göre alım ya da satım hakkının alınması veya satılmasını içerir. Dolayısıyla bu durum opsiyonlarda alıcı için hak, satıcı için ise yükümlülük doğurur. Yatırımcıların her daim ilgi gösterdiği piyasalar arasında VİOP da bulunuyor.

VİOP’ta neler alınıp satılıyor sorusu da sıklıkla merak edilenler arasında yer alıyor. Alım satımı yapılanlar; vadeli işlem sözleşmeleri ve opsiyon sözleşmeleridir.  

VİOP’ta işlem gören sözleşmeler şu şekildedir:

●      Pay Vadeli İşlem Sözleşmeleri

●      Endeks Vadeli İşlem Sözleşmeleri

●      Yurtdışı Endeksi Vadeli İşlem Sözleşmeleri

Keşan'da Başkan Özcan’a yaslı aileden teşekkür Keşan'da Başkan Özcan’a yaslı aileden teşekkür

●      Dolar TL Vadeli İşlem Sözleşmeleri

●      Euro TL Vadeli İşlem Sözleşmeler

●      Ruble TL Vadeli İşlem Sözleşmeleri

●      Yuan TL Vadeli İşlem Sözleşmeleri

●      EUR/USD Vadeli İşlem Sözleşmeleri

●      Altın Vadeli İşlem Sözleşmeleri

●      Dolar/Ons Altın Vadeli İşlem Sözleşmeleri

●      Ege Pamuk Vadeli İşlem Sözleşmeleri

●      Anadolu Kırmızı Buğday Vadeli İşlem Sözleşmeleri

●      Makarnalık Buğday Vadeli İşlem Sözleşmeleri

●      Baz Yük Elektrik Vadeli İşlem Sözleşmeleri

●      Aylık Gecelik Repo Vadeli İşlem Sözleşmeleri

●      Üç Aylık Gecelik Repo Vadeli İşlem Sözleşmeleri

●      Çelik Hurda Vadeli İşlem Sözleşmeleri

●      FBIST Borsa Yatırım Fonu Vadeli İşlem Sözleşmeleri

●      Pay Opsiyon Sözleşmeleri

●      Endeks Opsiyon Sözleşmeleri

●      Dolar TL Opsiyon Sözleşmeleri

●      Mini Endeks Opsiyon Sözleşmeleri

VİOP’un temel iki işlevinin olduğunu da belirtmek gerekir. Bunların ilki riskten korunmaktır. Fiyat dalgalanmaları her zaman bir risk barındırır ve VİOP tercih edildiğinde bu riskten korunmak mümkün olur. Nedeni ise yatırımcının Önceden belirlenen bir fiyat üzerinden alım satım yapmasıdır. Haliyle spot piyasalarda mevcut olan risklere karşı yatırımcının kendini koruması mümkün hale gelir.

Bir diğer işlev de spekülasyondur. Fiyat değişikliklerinden faydalanarak kazanç elde etmek için spekülasyon yapmaya imkân veren bir piyasa olduğunu söyleyebiliriz. Eğer yatırımcılar fiyatın gelecekte yükseleceğini düşünüyorsa vadeli işlem sözleşmeleri alabilir ya da fiyatın düşeceğini öngörüyorsa satabilir. Dolayısıyla yatırımcının fiyat dalgalanmalarından faydalanarak kazanç sağlaması da mümkün olabiliyor.

VİOP İşlemleri Nasıl Yapılır?

Aracı kurum aracılığı ile bir hesap açmanız durumunda VİOP’ta işlem yapabilirsiniz. Bunun için ekstra bir prosedür gerekmiyor. Ancak işlem yapmadan önce bu piyasa hakkında geniş kapsamlı bir araştırma yapmanızı öneririz.